Despre astereala casei
Dacă ai ajuns la acest articol, cel mai probabil plănuiești să construiești singur acoperișul noii tale locuințe sau pur și simplu supraveghezi echipa de meseriași care se ocupă de montaj și vrei să afli mai multe detalii despre astereală.
Ce este, așadar, astereala unei case?
Astereala: o structură de scânduri care întărește șarpanta și rigidizează acoperișul
Astereala este, în linii mari, acel strat de scânduri care acoperă scheletul șarpantei și care se fixează peste căpriori. Cu alte cuvinte, vorbim despre o căptușeală de scânduri care întărește structura șarpantei și rigidizează acoperișul.
Astereala este ultimul pas major pe care îl va face echipa de meseriași în construcția șarpantei. Aceștia pur și simplu vor monta scândura perpendicular pe căpriori, pregătind, astfel, suportul pe care urmează să fie instalate elemente precum folia anti-condes și, în final, așa cum este firesc, învelitoarea.
Mai trebuie menționat că astereala nu este considerată un element vital în construcția unei case, prin urmare vei întâlni atât acoperișuri cu astereală, cât și acoperișuri fără astereală.Prezența ei variază, în general, în funcție de tipul învelitorii alese, iar în cazul asterelei care nu urmează să fie vizibilă după finalizarea casei, echipa de meseriași optează, de obicei, pentru folosirea scândurilor care au fost folosite anterior la cofraje.
Care este rolul ei?
O astereală corespunzătoare trebuie să fie în primul rând solidă și stabilă, iar în al doilea rând trebuie să fie într-o stare tehnică foarte bună și să nu aibă abateri de planeitate.În ceea ce privește rolul ei, astereala trebuie să bifeze mai multe caracteristici de funcționalitate, printre care și următoarele:
- să susțină învelitoarea (vorbim, în acest caz, despre folii anti-condens, șipci, țiglă etc.);
- să poată face față încărcării statice cauzate de prezența zăpezii;
- să nu cedeze în condiții de vânt, ninsori sau furtuni puternice etc.;
- să asigure ancorarea cuielor pentru căpriori;
- să aducă un plus de izolație termică întregii structuri.
Cum se realizează o astereală?
Așa cum aminteam undeva mai sus, vei întâlni atât acoperișuri cu astereală, cât și acoperișuri fără astereală. Noi îți recomandăm ca, în măsura în care este posibil, să optezi pentru un acoperiș cu astereală.
În cele ce urmează îți prezentăm și modul în care poți realiza o astereală din lemn și una din OSB (acestea sunt cele mai folosite/populare materiale pentru astereală).
În cazul celei din OSB trebuie să te asiguri că alegi, în primul rând, plăcile potrivite. În comerț vei găsi două tipuri de plăci care se pretează pentru astereală, iar alegerea o vei face în funcție de preferințele personale și de necesitățile acoperișului pe care îl construiești.De asemenea, trebuie să ai grijă ca grosimea să fie de cel puțin 22 de milimetri, iar plăcile să fie instalate ținând cont de un rost de dilatare de 3 milimetri pe toată suprafața.
În ceea ce privește astereala din scândură, trebuie menționat faptul că aceasta este cea mai populară, prin urmare o vei întâlni în componența majorității acoperișurilor caselor de pe teritoriul țării noastre.
Trebuie să începi prin a te asigura că montezi scândura în așa fel încât să evite deformările care pot apărea în cazul grinzilor de susținere, iar pentru fixarea scândurii de căpriori vei avea nevoie (pentru fiecare scândură) de două sau trei cuie (vei folosi trei cuie doar dacă locuința se află într-o zonă cu vânt puternic, iar cuiele alese ar trebui să fie striate și anti-smulgere).
Evident, pentru un mai mare grad de siguranță și pentru o mai mare durabilitate în timp poți alege să folosești trei cuie chiar și în cazul în care locuința ta nu este situată într-o zonă în care bat vânturi puternice.De asemenea, pentru a elimina efectul de torsiune este bine ca scândura să nu aibă o lățime mai mare de 150 de milimetri și o grosime de aproximativ 24 de milimetri.
Nu în ultimul rând, nu uita că scândurile trebuie uscate și prelucrate înainte de a fi folosite pentru astereală. O astereală realizată din scândură umedă sau din scândură recent tăiată nu va fi rezistentă în timp și va afecta negativ și alte elemente structurale.
În concluzie, fie că vrei să realizezi singur o astereală sau că supraveghezi echipa de meseriași care realizează astereala, dacă vei evalua lucrarea în funcție de factorii de mai sus, șansele ca locuința ta să beneficieze de o astereală corespunzătoare cresc considerabil. Succes!