De ce zboara acoperisurile la furtuni?
Cand tigla de pe acoperisul casei zboara, cauza rezida in nerespectarea normelor in vigoare privind elementele de structura ale acoperisului, prinderile acestora si ale invelitorii. Firmele de constructii, din dorinta de a reduce costurile, propun materiale de slaba calitate sau nu realizeaza ca la carte structura de rezistenta a acoperisului. Si beneficiarii au o parte din vina, atunci cand sacrifica in mod constient siguranta pentru bani.Cand isi schimba tigla de pe casa, unii proprietari si/sau contractanti nu analizeaza nivelul rezistentei structurii acoperisului. Un contractant profesionist iti va evalua in mod obligatoriu structura acoperisului, inainte de a monta tigla
Clima e intr-o continua schimbare, cred ca nu este vreo noutate.E evident ca in decursul unui an sunt furtuni din ce in ce mai puternice si, dupa fiecare astfel de eveniment vedem la televizor sau in social media cum zboara de pe constructii acoperisurile.Si atunci trebuie acordata o atentie cat mai mare fixarii sistemului de invelitoare astfel incat acesta sa ramana pe casa si sa nu ajunga in curtea constructiei.
Daca ne uitam mai cu atentie la acoperisurile zburate cu tigla metalica vom observa ca nu panouri individuale se desprind din invelitoare. Asta pentru ca foile sunt tesute intre ele cu suruburile autoforante, si astfel se sustin intre ele.
Ce vom vedea in schimb e ca au zburat bucati intregi de acoperis. Iar acest lucru s-a intamplat pentru ca sipcile de lemn s-au desprins de pe structura de lemn a acoperisului.
CARE ESTE CAUZA?
Practica uzuala la peste 90% dintre firmele care se ocupa cu montajul sistemelor de tigla metalica este sa fixeze cele doua scanduri de sipca cu cuie de 8cm lungime. Insa aceste cuie nu sunt destul de lungi astfel incat sa intre destul de mult in capriorul de lemn pentru a asigura o fixare solida. Puteti vedea mai bine in pozele de mai jos.
GRAFIC FIXARE SIPCA CU CUIE DE 8 CM
Asa cum puteti observa in poza alaturata cuiele de 8cm care fixeaza primul rand de sipca patrund doar 3cm in capriorul de lemn, iar cuiele care fixeaza al doilea rand de sipca patrund doar 0,5cm in capriorul de lemn.
In aceste conditii este normal ca la rafale extrem de puternice de vant acoperisul sa nu reziste pe constructie.
CE ESTE RECOMANDAT DE FACUT?
O solutie mai economica ar fi utilizarea cuielor de 10 cm pentru fixarea celor doua randuri de sipca. Pentru ca, asa cum observati in poza de ma jos acestea patrund mai mult in capriorul acoperisului.
Exista o problema si in acest caz. Si aici ma refer la faptul ca, din cauza grosimii cuielor de 10cm , in momentul in care sunt batute in sipca, vor exista situatii cand sipca va crapa. Ceea ce nu e de dorit daca vrem ca acoperisul sa ramana la locul lui pe casa.
Cea mai buna solutie este sa utilizam pentru fixarea sipcilor fie cuie striate fie suruburi autofiletante.
Acestea nu vor crapa sipca de lemn cand se fixeaza si au o rezistenta la scoaterea din lemn de cel putin 5X mai mare, comparativ cu cuiele normale.
MERITA INVESTITIA IN CUIE STRIATE SAU SURUBURI?
Pai, aici ai de pus in balanta doua lucruri. Sa cheltui cateva sute de lei in plus pentru siguranta ta sau sa iti asumi riscul ca, in cazul unei furtuni extrem de puternice acoperisul sa iti zboare de pe casa, sa pierzi o suma enorma de bani cu inlocuirea acestuia si sa nu mai vorbim de stresul si deranjul prin care vei trece.
Planul casei tale este primul lucru de luat in considerare. Un plan inteligent poate reduce incarcarea vantului in mansarda si luarea pe sus a invelitorii. In general, planurile patrate, hexagonale si octogonale cresc rezistenta la vant. Este, de asemenea, o idee buna sa ai un acoperis cu pante de 30 de grade pentru o performanta cat mai buna.
Cand montezi un acoperis nou, asigura-te ca lemnul structurii/grinzile nu sunt putrezite, umede sau foarte uscate. Apoi, asigura-te ca suruburile pentru fixare nu sunt slabite sau prea scurte.
Fii atent si la accesorii; trebuie sa folosesti si o folie anticondens profesionala, sisteme de ventilare si sisteme pluviale performante, pentru a evita aparitia unor vulnerabilitati sau vicii ascunse care sa dauneze acoperisului si casei tale.
Cand faci alegerile potrivite, poti creste substantial durata de viata a acoperisului tau si poti elimina aproape complet lucrari de mentenanta in urmatorii 50 de ani, in pofida oricarui vant puternic care iti poate veni in cale. Vremea rea este un lucru cert; fii pregatit!