Cele mai frecvente greseli in montarea invelitorii
Alegerea greșită sau inadecvată a materialelor, instalarea incorectă, dorința de a economisi cât mai mult posibil - pot provoca daune aspectului şi funcţionalității acoperişului.Aceasta zona a casei reprezinta asa zisa „caciula” a locuintei, aparand-o de ploaie, vant ori de alte intemperii, iar pe de alta parte, acoperisul casei trebuie sa fie într-atat de rezistent, încat sa nu poata fi doborat de nimic.
De aceea trebuie să cunoşti câteva greşeli pe care să le eviți atunci când vrei să renovezi sau să construiești un nou acoperiş pentru casa ta. Acest lucru te va scuti de stres, nervi şi bani.
1.Alegerea învelitorii nepotrivite
De exemplu, un acoperis mai putin solid nu va suporta o învelitoare din tigla ceramica, fiind destul de grea, asa încat este posibil sa aiba de suferit. De aceea, mai înainte de a trece la executarea pas cu pas a constructiei acoperisului ar fi bine sa va hotarati asupra tipului de învelitoare pentru care veti opta si mai apoi sa nu faceti deloc rabat de la calitate. Specialistii recomanda o învelitoare usoara, etansa si care sa poata fi rezistenta în fata vremii. În aceasta situatie, structura acoperisului se va afla în legatura directa cu acest gen de învelitoare. Daca însa va veti orienta catre o învelitoare mai grea, ar fi bine ca de la început sa construiti o sarpanta cat mai solida, care sa sustina greutatea.
2.Meșteri necalificați
După ce ai ales materialele pentru acoperiș, asigură-te că vor fi montate corect. Vă puteți bucura de calitatea produselor alese numai dacă acestea vor fi montate conform standardelor și cu respectarea tuturor tehnologiilor. Una dintre cele mai des întâlnite greșeli în montarea unui acoperiș ține și de alegerea echipei care se va ocupa de montaj. De cele mai multe ori, pe fondul dorinței de a face economii, sunt aleși meșteri necalificați, care promit că vor face o treabă bună în schimbul unei sume de bani sub nivelul pieței. Prin urmare, se recomandă să nu faci rabat de la calitate nici în privința echipei care va monta acoperișul și să optezi pentru specialiști calificați.
Opțiunea contractării unor muncitori necalificați sau a unor meșteri care nu au o experiență prea mare în domeniu nu oferă niciun fel de garanție în privința calității lucrării finale și, în plus, ar putea genera costuri suplimentare, în cazul în care acoperișul este montant necorespunzător și va avea nevoie de reparații ulterioare.
3.Estimarea greșită a bugetului
O dată cu luarea deciziei de construcție a acoperișului, cei care construiesc, stabilesc un buget și au anumite așteptări privind rezultatul final. Se întâmplă însă ca bugetul planificat să nu corespundă cu cheltuielile reale, iar proprietarii decid să economisească la mai multe etape ale construcției, ori, în cel mai rău caz, să abandoneze construcția. Un acoperiș presupune o investiție destul de mare care nu o faci zilnic, așadar, este de preferat să apelezi la ajutorul experților pentru a fi sigur de costurile reale.Informează-te și să solicită mai multe oferte detaliate pentru execuția acoperișului casei tale. Concretizează dacă suma oferită este finală și include tot necesarul.
4.Lipsa sau ventilarea ineficientă a învelitorii
Ventilarea acoperișului îi va asigura acestuia și o durată mai mare de viață, protejându-l mai bine împotriva condensului și a degradării. De asemenea, ventilarea este necesară mai ales în cazul acoperișurilor cu structură din lemn, unde condensul duce la distrugerea structurii de rezistență și la lucrări de reparații repetate și costisitoare. Practic, te va costa mult mai mult repararea și întreținerea unui acoperiș neventilat decât construirea unui sistem de ventilare. Solicită de la furnizorii materialelor de acoperiș toată informația și elementele necesare pentru o ventilare bună a învelitorii.
5.Alegerea sistemului pluvial nepotrivit
Un acoperiș bine realizat trebuie să includă și un sistem pluvial bun. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest termen: un sistem pluvial este constituit din burlane și jgheaburi și reprezintă principala modalitate de scurgere a apei care se strânge pe acoperiș. Atunci când sistemul pluvial nu este ales bine sau, mai rău, nu este montat corespunzător, apa se poate scurge pe pereții casei și cauzează infiltrații sau chiar deterioarea structurii de rezistență.Dimensiunea jgheaburilor și a burlanelor trebuie aleasă în funcție de suprafața acoperișului sau a volumului de apă care trebuie colectat și evacuat. Prin urmare, este foarte important ca atunci când alegi tipul de învelitoare să încerci, pe cât posibil, să cumperi sistemul pluvial din același magazin. În acest fel te asiguri că acesta se va potrivi perfect cu sistemul de învelitoare ales și, în plus, vei beneficia, cel mai probabil, și de o serie de reduceri
6.Termoizolarea necorespunzătoare a acoperișului
Greșeli în montarea unui acoperiș pot fi făcute și în ceea ce privește termoizolarea, mai ales în cazurile în care materialele alese nu sunt de calitate sau, mai rău, nu au fost montate corect de echipa de specialiști aleasă ori nu sunt adecvate condițiilor meteo din zona în care se află locuința. De exemplu, dacă grosimea termoizolației a fost aleasă greșit, va trebui să te pregătești pentru costuri suplimentare generate de nevoia de a suplini cumva acest neajuns.Trebuie să se țină cont atât de conductivitatea termică, cât și de densitate. Nu în ultimul rând, va trebui să iei în considerare și faptul că majoritatea pierderilor de energie se întâmplă la nivelul acoperișului, așa că, în acest context, investiția în termoizolare nu este doar importantă, ci de-a dreptul esențială.
Acestea sunt, în linii mari, principalale greșeli în montarea unui acoperiș pe care le fac majoritatea celor care decid să își construiască o nouă locuință.În general, dacă ții cont de cât mai multe dintre sfaturile de mai sus, șansele de a avea un acoperiș durabil și funcțional cresc foarte mult.