Care sunt efectele ploii asupra acoperișului ?
Una dintre cele mai vulnerabile părți ale unei construcții este acoperișul, fiind expus la contactul direct cu orice formă de precipitații sau cu orice alt fenomen natural. Prin urmare, suprafața acoperișului este supusă celor mai dure condiții de mediu.
Știai că...pe lângă ploaie, acoperișul este cel mai tare afectat și de căldură excesivă.Poate fi destul de afectat chiar și de o ploaie moderată, nu doar de cea însoțită de vânt puternic, vijelie, temperaturi scăzute sau grindină. O ploaie moderată poate avea efecte negative asupra învelitorii, în cazul în care, nu a fost montată corect, în lipsa unor elemente de etanșare potrivite sau a unui sistem pluvial funcțional.
Care sunt de fapt efectele ploii asupra acoperișului și care sunt cele mai bune metode pentru a preveni infiltrarea apei sub învelitoare și deteriorarea ulterioară a întregii construcții?
Acoperișul tău poate fi afectat atunci când:
- Nu este realizat din cele mai rezistente materiale;
În acest caz, în perioadele în care ploaia nu va mai conteni se va forma coroziunea. Prin urmare, picăturile de apă vor distruge în timp învelitoarea, se va deterioara vopseaua stratului superior și, ulterior, va aparea rugina.
- Nu este montat corect;
În acest caz, defecțiunile vor apărea mult mai rapid, iar acestea vor fi: panouri de țiglă nefixate sau neetanșate corespunzător, îmbinări ce prezintă spații prin care apa se poate infiltra, etc.
- Nu cuprinde toate accesoriile care îi aduc etanșeitate;
În acest caz, primele defecțiuni a întregului sistem vor apărea datorită lipsei unor accesorii, chiar înainte de termenul limită de exploatare. Începând cu folia anticondens care trebuie să dețină proprietăți hidro și termo izolatoare, și continuând cu elementele metalice precum coamele, doliile, frontoanele, șorșurile de streașină, racordurile laterale sau chiar șuruburile, toate acestea formează un ansamblu ce asigură până în cel mai mic detaliu faptul că, acoperișul va rezista.
- Nu dispune de un sistem pluvial eficient;
În acest caz, apa provenită din precipitații nu va fi preluată și drenată, iar pereții și fundația casei nu vor fi protejate de scurgerile pluviale, iar apa nu va fi direcționată în sistemul de canalizare, în rezervoarele externe sau la distanță de structura casei, așa cum este normal.
- Nu este îngrijit constant.
În acest caz, deterioarea în timp a acoperișului tău este absolut inevitabilă. Acoperișul tău are nevoie de îngrijiri și verificări periodice, astfel vei ști dacă între timp au apărut fisuri sau deteriorări care, ulterior, au dus la ușoare infiltrații la nivelul podului sau al mansardei. Apariția acestor mici defecțiuni pot provoca în timp și apariția mucegaiului, a umezelii în exces și a scurgerilor de apă serioase.
O soluție în acest caz este verificarea perioadică a acoperișului de către o echipă de specialiști.
Nu lăsa ploaia să afecteze suprafața acoperișului casei tale și construiește-l de la bun început astfel încât să facă față cu brio tuturor condițiilor climatice!